TurabUncategorizedAvancerad turbinombyggnad för Berte Qvarn

Avancerad turbinombyggnad för Berte Qvarn

Ett unikt projekt i sitt slag. När Berte Qvarn fick tillstånd att flytta sin kraftstation nedströms byggdes en helt ny turbin för ändamålet. Med hänsyn till djur och natur ger turbinen optimal verkningsgrad i Suseåns varierade vattenflöden.

I Halland, strax söder om Falkenberg, ligger anrika Berte Qvarn vars logotyp generationer av svenskar har lärt känna via de klassiska mjölpåsarna. Familjeföretaget drivs nu av den trettonde generationens kvarnmästare i rakt nedstigande led och investerar kraftigt inför framtiden.

Hållbarhet i fokus

Ända sedan 1500-talet har kvarnen drivits med energi från Suseåns vatten. Under lång tid användes den mekaniska energin direkt på platsen, men i dag levererar turbinen ut energin till elnätet. För att säkra och effektivisera kvarnens turbinanläggning har man valt att flytta kraftstationen nedströms för att kunna utnyttja effekten i den högre fallhöjden.

För leveransen av själva turbinen, valde Berte Qvarn att samarbeta med TURAB.

”Att flytta på en kraftstation är ett grannlaga arbete som kräver stor miljöhänsyn och vi är stolta över att ha fått förtroendet. Vi har förstått att valet av TURAB grundades såväl på vår omfattande tekniska kompetens som vårt engagemang i hållbarhetsfrågor”, säger TURABs vd Åse Esselius.

Ny passage för fisken

Projektet har pågått i två år och sedan en tid tillbaka är turbinen i drift.

”Det har varit ett fantastiskt roligt och utvecklande projekt – det är ganska ovanligt i Sverige att man får tillstånd att bygga en helt ny kraftstation. Vi på TURAB har ansvarat för turbinen med styrsystem, men i projektet ingår även en helt ny tub från intaget ner till den nya kraftstationen samt bygget av en jättefin faunapassage”, berättar Åse Esselius.

Själva turbinbygget har krävt TURABs samlade kompetens och yrkesskicklighet.

”Suseån är lite lurig eftersom den har ett ganska varierat vattenflöde. Men vi har lyckats bygga en kaplanturbin med bra prestanda som klarar av att hantera de stora variationerna och leverera hög verkningsgrad både när den måste svälja mycket vatten och när tillströmningen är mindre.”

Åtta kubik per sekund

För kalenderbitaren kan vi berätta att generatoreffekten är 463 kW med ett varvtal på 333 rpm och löphjulsdiametern 1250 mm. Intagstuben är 57 meter lång med en diameter på 2,2 meter och fallhöjden är 7 meter med ett maximalt vattenflöde om 8 kubikmeter per sekund. Är du nyfiken på konstruktion och ännu fler detaljer? Då är du varmt välkommen att ladda ner vårt faktablad om Berte Qvarn Kraftstation här.